Yalova Kestane Balı Da Coğrafi İşaret Tescili Aldı

Yalova Aronyası ve Yalova Kivisinin CoÄŸrafi Ä°ÅŸaret almasının ve Yalova Kıvırcığının tescil edilmesinin ardından Yalova Kestane Balı’da CoÄŸrafi Ä°ÅŸaret Tescil Belgesi’ni aldı. Yalova’daki kestane ve ıhlamur ormanlarında üretilen, yumuÅŸak tadı..

Yalova Kestane Balı Da Coğrafi İşaret Tescili Aldı
Yayınlanma: Güncelleme: 85 views

Yalova Aronyası ve Yalova Kivisinin CoÄŸrafi Ä°ÅŸaret almasının ve Yalova Kıvırcığının tescil edilmesinin ardından Yalova Kestane Balı’da CoÄŸrafi Ä°ÅŸaret Tescil Belgesi’ni aldı.

Yalova’daki kestane ve ıhlamur ormanlarında üretilen, yumuÅŸak tadı ve farklı aroması sebebiyle tercih edilen kestane balı için coÄŸrafi iÅŸaret tescil belgesi verildi.

Yalova’nın yaklaşık yüzde 60’ını oluÅŸturan ormanlık alanlarda arıcılık yapan çiftçiler, özellikle kestane, ıhlamur, gürgen, meÅŸe ve kızılcık gibi aÄŸaç çeÅŸitleri sayesinde yüksek kalitede bal üretiyor. Aroması, yumuÅŸak tadı ve besin deÄŸerleri bakımından baÅŸka coÄŸrafyalarda üretilen benzerlerinden ayrılan ürün, “Yalova Kestane Balı” adıyla Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coÄŸrafi iÅŸaret olarak tescil edildi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada; Tarım ve Orman Bakanlığının politikaları çerçevesinde coğrafi işaretle tescil edilen ürünlerin sayısının arttığını söyledi.

Yalova özelinde bu konuda çalışmalar yürüttüklerini belirten Parıldar, “Ãœlkemizde coÄŸrafi iÅŸaret almış 7’si kestane balı olmak üzere 27 bal çeÅŸidimiz mevcut. Yalova kestane balımız 28’inci çeÅŸit oldu. Yalova kestane balının ıhlamurla beraber ayrı bir kıvamı, ayrı bir tadı var” dedi.

Parıldar, Yalovalı arıcıların ürettiği balın yüzde 74 ve üzerinde kestane oranıyla çok kıymetli olduğunu vurguladı.

Ãœreticilerle birlikte Yalova kestane balını coÄŸrafi iÅŸaretle taçlandırdıklarını dile getiren Parıldar, “Yalova kestane balımızın diÄŸer bir özelliÄŸi de içinde bulunan eser miktarda ıhlamurla kahvaltılığa uygun bir bal olması. Bu da tüketici açısından daha lezzetli, kıvamlı, gösteriÅŸli bir tüketim metodu oluyor. 380 arıcımızla 30 binden fazla kovandan yıllık 300-350 ton bal üretimimiz söz konusu. Türkiye ve belki yurt dışındaki tüketicilerimize Yalova kestane balını artık coÄŸrafi iÅŸaretle sunacağız ve tüketime hazır hale getireceÄŸiz” diye konuÅŸtu.

Parıldar, DoÄŸu Marmara Kalkınma Ajansı ile yaptıkları proje kapsamında üretilen arı sirkesinin Türkiye’de pek bulunmadığını ifade etti.

Arı yetiştiricileriyle organik arıcılık konusunda çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Parıldar, organik sertifikalı bal, polen ve propolisi tüketicilerle buluşturmaya devam edeceklerini söyledi.

“İÇERDİĞİ IHLAMUR NEDENÄ°YLE BALIMIZIN TIBBÄ° DEÄžERÄ° DAHA DA YÃœKSELDÄ°”

Yalova Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hakan Gündüz de 2020 yılında yaptıkları coğrafi işaret başvurunun sonuçlanmasından memnuniyet duyduklarını belirtti.

Boğazda acı ve yanma hissi bırakmasıyla bilinen diğer kestane ballarına göre Yalova kestane balının daha yumuşak olduğuna dikkati çeken Gündüz, şunları kaydetti:

“İçerdiÄŸi ıhlamur nedeniyle balımızın tıbbi deÄŸeri daha da yükseldi. Balımızın içeriÄŸinde minimum yüzde 80 kestane, yüzde 5’er ıhlamur, karaçalı, yüzde 1 orman gülü gibi aromalar var. Geçen seneki balımızın prolin deÄŸeri 1600 çıktı. Bu ÅŸimdiye kadar Türkiye’de duyduÄŸumuz en yüksek prolin deÄŸeri. Bunun kestane balımızda olması zaten Yalova için baÅŸlı başına bir kazanç.

Bu tüketiciye de yansıdığı için tüketici ÅŸu anda daha iyi bir bal yiyor. Bunun dışında bal her ÅŸeyden önce bir gıda maddesi. Her gıda maddesinde olduÄŸu gibi çok tüketilmesi veya az tüketilmesi uygun deÄŸil. Onun da kendine göre bir ölçüsü var. Ä°nsanlarımız balı önce saÄŸlık için tüketiyor ama fazla tükettiÄŸiniz zaman ÅŸifa gelmeyecek. O yüzden de balımızı tüketirken günde iki tatlı kaşığını geçmemekte fayda var”

Gündüz, Birlik olarak ISO 9001 ve ISO 22000 sertifikalarına sahip olduklarını da sözlerine ekledi.

CoÄŸrafi Ä°ÅŸaret Nedir?

Coğrafi işaret, bir ürünün belirli bir coğrafi bölge, yöre, alan veya yerle özdeşleşmesi ve bu yerin adını alması. Coğrafi işaretli ürünler, o bölgeye özgü doğal, kültürel veya insan kaynaklı özellikler taşıyor. Coğrafi işaret, ürünün kalitesini, ününü ve güvenilirliğini artırıyor. Ayrıca üreticiye haksız rekabetten korunma, daha yüksek gelir elde etme ve markalaşma imkanı sağlıyor.

HoÅŸ Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Åžifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.